Marokanska menta/metvica zanimljiva je vrsta koja se puno koristi u arapskome svijetu.
Biljku karakteriziraju svijetli zeleni listovi, izduženog ovalnog oblika s hrapavom i naboranom teksturom lista (crispa). Spada u niske vrste metvica jer visinom u cvatu dostigne nekih 30tak centimetra. Aroma i miris listova su slatkasti s blagom notom mentola. Uzgaja se u hranjivom tlu kojeg zalijevamo često na sunčanom ili polusjenovitom položaju. S obzirom na to da je za spravljanje čaja (kako ćemo opisati u nastavku) potrebna veća količina biljke, uzgajamo ju na vrtnim gredicama. Cvate početkom ljeta sitnim bijelim cvjetovima skupljeni u pršljenove pri vrhu stabljika. Cvjetovi su jestivi.
Marokanska metvica odličan je dodatak svim salatama, posebno krumpir salati i grčkoj salati, za kuhanje uvaraka (Mint sauce), pripremu couscous-a te za pripremu raznih sokova i napitaka.
Prema mnogima najbolji čaj od metvice priprema se upravo ovom vrstom. Jedan je od glavnih sastojaka planetarno popularnog marokanskog čaja nazivom Touareg/Tuareg ili Maghreb (varijacija iz regije Maghreb) čaj. Drugi glavni sastojak ili baza čaja je zeleni čaj odnosno varijacija zelenog čaja naziva "Gunpowder green tea". Čaj pripremamo u velikim posudama ili velikim čajnicima; nakon što potopimo zeleni čaj u vrućoj vodi i pustimo ga da odstoji neko vrijeme, dodamo veću količinu cijelih izboja metvice koje gnječimo i savijamo prstima kako bi ih ugurali u lonac odnosno čajnik.
Nakon toga dodamo šećer u omjeru 1 naprema 3. Naravno postoje mnoge lokalne varijacije u pripremi ovog čaja.
Tradicionalno poslužuje se u prozirnim staklenim čašama a sam čaj se izlijeva iz čajnika s visine kako bi se dobro "prozračio". Zeleni čaj (baza) ima poseban jak okus s drvenastom i dimnom notom te s bakrenim retrookusom. Mentha i šećer koje dodajemo na kraju pripreme "razblažuju" jak okus zelenog čaja te mu daju osvježavajući i okrepljujući ukus.
Sama priprema čaja je poput rituala koji može potrajati nekoliko sati a glavni razlog pripreme je socijalizacija. Naime, velika je čast kada vas kao stranca, neki domaćin pozove da vam pripremi ovaj poznati čaj spravljen sa svježom metvicom koji su samo uzgojili u svom vrtu. Taj čin izražava veliki znak poštovanja i znak je dobrog gostoprimstva domaćina.
Nešto poput našeg dvosatnog ispijanja kave. :)
Napisao: dott. Davor Cetina (05.05.2019)